Ik geef het toe: ik heb gezondigd.
Niet alleen door het maken van een Scotch egg in plaats van een eierbal, maar ook nog door een Groninger droge worst als vulling te gebruiken.
Pure heiligschennis! Waarschijnlijk staan nu bij de meeste Stadjers de haren recht overeind.
En ook nog niet zo maar een droge worst. Nee, de al twee jaar achter elkaar prijswinnende droge worst van Slagerij Oosterhof1.
Eerlijk gezegd vind ik de droge worst van Oosterhof een veel te slappe worst en zou die best een viagra pilletje kunnen gebruiken. Qua smaak is die overigens wel erg goed: het juiste vlees zit er in en het kruidenmengsel is prima (o.a. kruidnagel). Maar wat moet je nou met zo’n slappe worst?
Welnu, maak er een Scotch egg in Groninger stijl van, dus een Grunneger aai!
Grunneger aai – het recept
Ingrediënten:
- een slappe droge worst van Oosterhof (die is iets meer dan 200 gram)
- twee gekookte en gepelde eieren
- twee geklutste eieren
- paneermeel met wat panko
- bloem
Bereiding:
- Kook en pel twee eieren. Ze hoeven niet hard te worden, halfzacht mag ook.
- Snijd de droge worst in tweeën en houd ze even onder de kraan. Snijd vervolgens een gleufje in de lenterichting en peuter de darm van de worst. Doe het worstvlees in een kom.
- Het worstvlees heeft geen onderlinge binding, dus roer een geklutst ei door het worstvlees, kneed goed door en gebruik paneermeel om het wat droger te krijgen. Wat mij betreft is het worstvlees al voldoende op smaak, dus hoeven er geen extra kruiden bij.
- Neem de helft van het worstvleesmengsel en leg dat op een stuk vershoudfolie.
- Maak er met behulp van de folie (zo blijven de handen schoon) eerst een bal van, en plet daarna de bal tot een platte schijf.
- Rol het ei even door de bloem en zet het ei in het midden van de schijf en vouw voorzichtig met behulp van de folie het worstvlees er om toe. Gebruik eventueel de andere hand (met koud water nat gemaakt) om het laatste gaatje dicht te strijken/kneden.
- Vouw de folie helemaal dicht en kneed de bal een beetje om te zorgen dat de laag rondom goed dicht wordt.
- Haal de bal achtereenvolgens door de bloem (zorg dat het een dun laagje wordt), het geklutste ei en de paneermeel.
- Zelf heb ik wat panko aan het paneermeel toegevoegd, zo krijg je een wat ruigere korst.
- Verwarm de frituur tot 165-170°C.
- frituur de bal zo’n 4 minuten en laat hem uitlekken op keukenpapier.
Bronnen:
1 Slagerij Oosterhof heeft nog steeds de beste droge worst – blogbericht op De Smaak van Stad.
Droge worst kan je gewoon drogen hoor – gewoon ergens ophangen of wegleggen, net zo lang tot hij op Viagra-kwaliteit is.
Ja, het is uiteindelijk toch slow food (hoewel viagra wat sneller schijnt te werken). Maar ik moet bekennen dat het eigenlijk gewoon mijn gebrek aan geduld is.
En hoe was de smaak? Graag iets meer dan lekker!⚽️
Eigenlijk wel verbazingwekkend goed, maar de eer komt toch de worst toe. De kruiderij is lekker genoeg om een ei erbij te kunnen hebben. Maar wel een erg machtige en stevige hap. In die zin is de ragout (salpicon) van de eierbal toch een beter idee.
Hoewel ik al weer enige tijd geen dieren meer eet blijven deze experimenten boeiend en leuk.
Smakelijke groet,
Mocht je ovo-lacto-vegetariër zijn, dan kan ik als alternatief de Groninger eierbal van harte aanbevelen 😉